Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Elektronický zpravodaj

Poslední vydání

EZ202303

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Aktuality 6. týden 2017

6. 2. 2017|

Stanovení roční produkce kondenzátu v kotli


Energetický štítek solárního ohřívače vody
O energetické úspory v bytových domech je velký zájem
Specialista na reality: Ceny bytů? Někde skutečně raketový růst
Ceny bytů v posledních dvou letech raketově vzrostly, shodují se realitní makléři. „Stoupající ceny nejen v tomto sektoru musím potvrdit, v některých lokalitách jde o růst skutečně raketový, bez problémů to dělá třicet procent," řekl Petr Matějka z Mladé Boleslavi, který se na trhu s realitami pohybuje už téměř dvě desítky let, takže situaci sleduje opravdu dlouhodobě.
A zdaleka to neplatí jen pro Mladou Boleslav, která je považována za relativně bohaté město. Ceny bytů se šplhají v posledních dvou letech do neskutečných výšin i na Nymbursku. Nejvyšší ceny bytů se objevují už tradičně v lázeňském městě Poděbrady.
Podle zdejšího realitního makléře Miroslava Čapka se situace opakuje. „Před několika lety jsme také říkali, že už to dál jít nemůže. Teď je to tu zase. Nedávno jsem prodal byt v Poděbradech za čtyři a půl milionu, což už není normální. Zase se musí na trhu něco stát," říká majitel realitky.
Mělnicko potvrzuje stejný trend, během posledních dvou let se tu ceny zvedly běžně o dvacet, někdy dokonce o třicet procent. Viktor Janovský ze společnosti KA Reality tvrdí, že příčinou zdražení byla především vyšší poptávka, kterou vyvolalo snížení úrokových sazeb u hypoték.

Výhodná investice bez hypotéky
Podle makléřů hodně bytů v současné době skupují bohatší lidé, kteří to vnímají jako výhodnou investici, a byty následně pronajímají. „Lidé si často ani neberou hypotéku a přijdou s hotovými penězi," řekl makléř Čapek s tím, že pro zájemce vybírá byt podle toho, jestli ho chtějí na bydlení, nebo jen jako obchodní artikl.
Zajímavé je podle něj i to, že dříve lidé kupovali co nejlevnější byty a nevadilo jim, že je musí opravit nebo přestavět. „Dneska jsou asi víc líní, takže si většinou radši připlatí a koupí hotové prostory, aby na ně nemuseli vůbec sáhnout," zmínil Miroslav Čapek.
Rostoucí ceny bytů zaznamenala i padesátiletá účetní z Kralup nad Vltavou, která je ráda, že si byt v místní části Lobeček pořídila právě před dvěma lety. „Stál mě tehdy milion tři sta tisíc korun. A to byl ještě nejméně o padesát tisíc dražší než jiné stejně velké byty, protože je z něj kouzelný výhled na Vltavu," připomněla.

Celý článek naleznete ZDE.

 
PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN