Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Elektronický zpravodaj

Poslední vydání

EZ202303

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Aktuality 48. týden

28. 11. 2016|

Požáry adventních věnců


Podnikání v nájemním bytě
Ostrovní systémy – aneb jak řešit vodu v lokalitách bez veřejných sítí – část I.
Bez revizní zprávy můžete mít velké problémy
Od ledna musí být každý majitel kotle v ruce zprávu o jeho stavu, jinak mu hrozí pokuta až dvacet tisíc korun.
Do konce roku musejí mít majitelé kotlů v ruce dokument, který potvrdí, že jejich kotel viděl odborník a že je schválen k dalšímu používání. Doklad pak může vyžadovat úřad. V případě, že ho někdo mít nebude, čeká ho tučná pokuta.Josef Kotál, vedoucí odboru životního prostředí MěÚ Vimperk už v souvislosti s možností případně kontrolovat, čím někteří vlastníci domků přikládají do kotle a znečišťují ovzduší, odpovídal i na dotazy zastupitelů. „Zatím to vypadá tak, že vlastní kontrola nebude vůbec jednoduchá. Bylo nám doporučeno si na kontrolu zajistit i audiovizuální záznam," konstatoval Josef Kotál.
Účinnost zákona byla v návrhu u kontrol kotlů od 1.1.2017„Kontrola je sice možná, ale až jako poslední krok po předchozích několika administrativních úkonech. V první řadě musí být podnět, kterým se pak bude náš odbor pověřený výkonem státní správy na úseku ochrany ovzduší obce s rozšířenou působností zabývat. Musí se jednat o doložený podnět, že se nejedná o kouř při roztápění, ale minimálně o půlhodinový souvislý sloupec kouře. Ze strany správního orgánu pak následuje výzva provozovateli zařízení s písemným upozorněním, že dochází pravidelně k nevhodnému spalování. Pokud na výzvu provozovatel nereaguje a dojde k opakovanému jednání, následuje teprve vlastní kontrola na místě. Kontrola se řídí kontrolním řádem a není jednoduchá. Doporučuje se, aby průběh kontroly byl jednak monitorován zvukovým i obrazovým záznamem, a jednak by měla být kontrole přítomna autorizovaná osoba, která odebere z kotle vzorky," shrnul Josef Kotál.
Kdo bude onou autorizovanou osobou, zatím není definitivně určeno. Může jí být i revizní technik, který provádí pravidelné revize kotlů podle jejich výrobce. Pokud se týká odebraného vzorku, ten by měl následně putovat na rozbor, který určí, které látky byly v kotli spalovány.
Pro úřad bude naplňování legislativy složité jak organizačně, tak i finančně. „Předpokládáme, že by u většiny provozovatelů měla zafungovat již první písemná výzva," věří vedoucí odboru životního prostředí.
Novela zákona o ovzduší byla 1. listopadu 2016 podepsána prezidentem Milošem Zemanem. Nyní se čeká na uveřejnění zákona ve Sbírce zákonů.
Pokud se týká monitoringu nevhodného spalování, ten by měl zahrnovat ať už kontinuální fotografické, nebo filmové záběry na kouřící komín s konkrétní nemovitostí, a to minimálně po dobu půl hodiny. To je ovšem zpravidla možné jen v denní době, v nočních hodinách je dokumentování podobného jednání prakticky neproveditelné. To připouští i Josef Kotál. „To je pochopitelně problematické. Vlastní kontrola sice možná je, ale musí následovat po předchozím monitoringu a ten v noci těžko někdo udělá," říká Josef Kotál.
Kontrolní činnost bude spadat pod obce s rozšířenou působností a jejich odbor životního prostředí orgán státní správy ochrana ovzduší. „Zatím není žádná zkušenost, chybí prováděcí předpisy a vyhláška, takže vidím řadu problematických míst v uplatňování legislativy," dodal.

Pokračování článku naleznete ZDE.

 
PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN