Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Elektronický zpravodaj

Poslední vydání

EZ202303

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Za pracovní úraz až čtyřnásobně vyšší odškodné. Nejvíce zranění je ve zpracovatelském průmyslu.

23. 08. 2016|

Zaměstnanci mohou nyní počítat až se čtyřnásobně vyšším odškodněním za pracovní úrazy, týká se to zejména bolestného a náhrady za snížené uplatnění. Na změny, které přineslo příslušné nařízení vlády*, upozorňuje inspekční společnost Bureau Veritas.

Pracovníkům se nyní vyplatí hlásit a řešit i drobnější poranění, kvůli kterým by se jim dříve příliš nevyplatilo chodit k lékaři pro posudek o bodovém hodnocení úrazu, obzvláště pokud nebyla pracovní neschopnost a nebylo třeba řešit náhradu ušlého výdělku. Největší podíl pracovní úrazovosti (45%) má zpracovatelský průmysl, jak vyplývá z nejnovějších statistik Státního úřadu inspekce práce. Nejvíce smrtelných úrazů je zase ve stavebnictví.

„Nedbalost v oblasti bezpečnosti práce se firmám prodraží hned dvakrát: pracovní inspektoři je mohou pokutovat za špatnou prevenci rizik a nezajištění ochrany zaměstnance. Ještě větší zátěž však přinesou tučné finanční kompenzace pozůstalým. Ti se mohou v rámci civilních žalob domáhat značně vysokého odškodnění, například v případě smrtelných pracovních úrazů jejich příbuzných. Metodika nejvyššího soudu ocenila život na 10 milionů korun,“ říká Petr Kaňka z Bureau Veritas, konzultant pro bezpečnost práce.

Vysouzená suma peněz může být podle Kaňky vysoko nad rámec běžných kompenzací ze zákonného pojištění zaměstnavatele, proto je pro firmy dobré se pro tyto události dopojistit. „Ještě praktičtější je však brát na zřetel, že odpovědnost za bezpečné pracovní podmínky nese vždy zaměstnavatel. Množství a zdroje úrazů pak přímo ovlivňuje kvalita programů prevence rizik a bezpečného chování na pracovišti. Zákonem nařízená povinná technická opatření mnohdy nestačí, není-li na pracovišti potřebná kultura. Některé firmy navíc rády zametají pracovní úrazovost pod koberec a snaží se zaměstnance opít rohlíkem,“ uzavírá konzultant pro bezpečnost práce.

Zaměstnavatelé evidují za rok 2015 celkem 41 951 pracovních úrazů. V zaměstnání zemřelo zaměstnání 131 lidí, což je o 14 případů více než v roce 2014. Nejvíce smrtelných úrazů se stalo v Ústeckém kraji, Středočeském kraji a v Plzeňském kraji, nejméně ve Zlínském kraji. Státní úřad inspekce práce loni udělil firmám 141 pokut celkem ve výši 3,1 milionů korun. 

*Nařízení vlády č. 276/2015 Sb., o odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění způsobené pracovním

O SPOLEČNOSTI BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, SPOL. S R.O.

Certifikační a inspekční společnost BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o. je součástí mezinárodní skupiny Bureau Veritas, která je lídrem celosvětového certifikačního trhu a poskytuje komplexní služby v oblastech kvality, hygieny, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, životního prostředí a společenské odpovědnosti. Důvěryhodnost společnosti podtrhuje tradice a dlouholetá zkušenost sahající až do roku 1828. Celosvětově působí společnost Bureau Veritas ve 140 zemích, kde má síť 930 kanceláří a 330 laboratoří. Přes 66 tisíc zaměstnanců Bureau Veritas poskytuje služby více než 400 tisícům klientů. Na území České republiky je Bureau Veritas zastoupena již více než 100 let a zaměstnává více jak 100 profesionálů. Mezi hlavní služby, které v České republice poskytuje, patří: certifikace systému managementu a výrobková certifikace, technické inspekce v průmyslu, periodické kontrolní služby provozovaných zařízení včetně outsourcingu BOZP (PO) a životního prostředí, kontrolní činnosti ve stavebnictví, služby v oblasti lodního průmyslu, kontrolní služby pro finanční sektor, inspekce zemědělských komodit, školení a vzdělávání. Služby nejsou zaměřeny na vybraná odvětví nebo tržní segmenty, ale jsou poskytovány napříč odvětvími, bez ohledu na rozsah či charakter. Pro specifické případy jsou využíváni zahraniční auditoři, inspektoři a další experti.

Příklady akreditovaných činností poskytovaných BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.:

Certifikace systémů managementu:
ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO/IEC 20000, ISO 22000, ISO 50001, FSSC, ISO/IEC 27001, EMAS, ISO/TS 16949, HACCP, IRIS, ISCC, BRC, IFS, GTP, GMP, RSPO, UTZ atd.

Certifikace produktů:
FSC C-o-C, PEFC C-o-C, EZ (ekologické zemědělství)

Verifikace: 
GHG

Inspekce:
ISO 17020 - bezpečnost provozovaných výtahů, inspekce zemědělských a potravinářských komodit

Kontakt:

Bureau VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.

Miroslava Jůnová – Marketing Manager
Tel.: +420 210 088 211
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Aktualizováno (Úterý, 23 Srpen 2016 16:12)

 
PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN