Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Izolujte PUR pěnou

Tepelné ztráty fasádou představují podstatnou část celkových ztrát tepla objektu. U rodinného domu má fasáda přibližně 30% podíl na celkovém úniku tepla. U administrativních nebo panelových domů může být ztráta mnohem vyšší. Správným a odborným zateplením může majitel budovy ušetřit více než 50 % nákladů na vytápění. Výběrem vhodné izolace můžete navíc významně přispět ke zvýšení požární bezpečnosti budov. Vhodným řešením může být i tzv. PUR pěna. Kde se PUR pěna vzala? A jaké má výhody?

Součinitel tepelné vodivosti rozhoduje                                             

altKlíčovým parametrem všech izolačních materiálů je tzv. součinitel tepelné vodivosti (λ). Zjednodušeně udává schopnost daného materiálu vést teplo. Čím je tento součinitel nižší, tím hůře materiál odvádí teplo z vaší místnosti = tím lépe izoluje.

Pro představu: pálená cihla má součinitel tepelné vodivosti asi 1,1 W/m.K, beton 1,3 W/m.K. To jsou velmi vysoká čísla – kdybyste měli dům jen z cihel a betonu, bude vám v něm pořádná zima.

Oblíbené materiály jako expandovaný polystyren (EPS) a minerální vata mají součinitel tepelné vodivosti 0,035 W/m.K, dražší extrudovaný polystyren (XPS) 0,030 W/m.K. To už jsou o poznání lepší hodnoty – ale stále ne ty nejlepší. U vaty, EPS a obecně izolací z minerálních nebo skelných vláken navíc dochází k tomu, že se izolační vlastnosti v čase zhoršují.

To PUR pěna se pyšní součinitelem tepelné vodivosti 0,024 W/m.K (v případě tvrdé pěny s uzavřenou buněčnou strukturou do exteriéru). A to je číslo, které doposud žádný jiný izolační materiál nepřekonal. Měkká pěna s otevřenou buněčnou strukturou má součinitel o něco vyšší (0,035 W/m.K), ale na rozdíl od polystyrenu nebo vaty své izolační vlastnosti v čase neztrácí.

Kde se PUR pěny vzaly?

Jakkoliv v Česku ještě moc rozšířené nejsou, v zahraničí už se PUR pěny používají celá desetiletí. Poprvé se objevily v 60. letech minulého století v Americe, postupem času pronikly také do Evropy. Je pravdou, že z počátku se s nimi pojily ekologické problémy, ale ty už výrobci dávno vyřešili – dnešní pěny jsou zdravotně nezávadné a k přírodě šetrné.

Jaké mají další výhody?

Není to jen skvělý součinitel tepelné vodivosti, který PUR pěny staví do pozice lídra trhu s izolačními materiály. Pěna se aplikuje nástřikem ve formě kapaliny, po dopadu na povrch okamžitě reaguje a vytváří hustou pěnu, která během pár sekund několikanásobně zvětší svůj objem. Díky tomu dokonale zatěsní všechny mezírky a obalí každou „překážku“, která jí stojí v cestě.

altS konvenčními materiály vznikají při zateplení „kritická“ místa – vikýře, trámy atp., která nikdy neobalíte a nezatěsníte úplně dokonale. PUR pěna ale takový problém nemá – při nabývání objemu perfektně přilne ke každému povrchu a vytvoří celistvou, nepropustnou vrstvu. Není náhodou, že svým majitelům po zateplení ušetří řádově desítky procent na vytápění.

K tomu si přičtěte obrovskou rychlost aplikace (s pěnou lze zateplit až 200 m2 za den) a dlouhou životnost (pěna se v čase neztrácí, nesedá ani neřídne). Někteří dodavatelé na ni dávají záruku až 40 let – jednoduše ví, že si to můžou dovolit.

PUR izolaci totiž aplikuje odborná firma za pomocí chemického procesu – v tom je naprosto jedinečná. Ostatní izolanty jsou spíše polotovary, které si lidé často instalují svépomocí nebo za pomoci nepříliš zkušených stavebníků, což se na výsledku negativně projevuje.

Na koho se obrátit?

Pěna se aplikuje pomocí speciální technologie a musíte si na ni zavolat firmu. Toho v Česku bohužel využila řada podvodných firem, která skupuje laciné a nekvalitní pěny (např. z Polska) a kazí tím pověst celému trhu.

Při výběru dodavatele proto buďte hodně obezřetní. Jedním z největších dodavatelů u nás je firma Eko-izolace HS Group, která prodává pěnu pod obchodní značkou Chytrá pěna®. Na tuto se můžete spolehnout – pěna pochází z Německa a samotná firma se pyšní všemi potřebnými osvědčeními.

Investice do izolační PUR pěny může být tou nejlepší investicí vašeho života – podle několika studií je její návratnost asi 3-5 let. A pak už budete jen šetřit a šetřit.

Kontakt: www.chytrapena.cz

 

Aktualizováno (Pátek, 29 Duben 2016 07:33)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN