Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Elektronický zpravodaj

Poslední vydání

EZ202303

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Mezinárodní konference Tepny domu 2017

Zkornatělé tepny přilákaly posluchače z Česka i Slovenska

Mezinárodní konference Tepny domu nabídla posluchačům širokou paletu témat souvisejících s technickým zařízením bytových domů, obrazně řečeno se všemi tepnami našich domovů. Dvoudenní konferenci, která proběhla v Brně ve dnech 11.-12. září 2017, navštívilo na 150 zájemců z řad správcovských organizací, státní správy, měst a obcí a také zástupců společenství vlastníků a bytových družstev napříč Českou a Slovenskou republikou.

alt

„Zájem o konferenci potvrdil, že se jedná o ožehavé a aktuální téma, proto je nutné šířit v této oblasti osvětu a nastolovat otázky, kterými se široká veřejnost a zejména tedy zástupci z řad správy bytových domů mají zabývat,“ říká předseda spolku Petr Němec.

Cílem konference bylo poukázat na problematiku zkornatělých tepen domu, upozornit na jejich aktuální, mnohdy až havarijní stav a zdůraznit nutnost řešení problematiky obnovy TZB. Netěsnosti, zatékání, hlučnost a možné ohrožení bezpečnosti obyvatel – to jsou důsledky havarijního stavu „stoupaček“ ve starších bytových domech. Špatné vnitřní prostředí budov má přitom negativní dopad na zdraví obyvatel. Státní zdravotní ústav uvádí, že až 50 % onemocnění souvisí právě s nevyhovujícími podmínkami bydlení.

Ve třech tematických blocích – Pitná voda a odpady, Vnitřní prostředí v bytovém domě a Bezpečnost v domě – zaznělo 18 přednášek jak z prostředí akademického, tak teoreticky-praktického. V diskusních panelech zaznívaly otázky, které posluchače trápí aktuálně nejvíce. Řečníci i diskutéři se shodli na důležitosti řešení problematiky komplexně, nestačí domy revitalizovat jen zvenčí, ale je nutné věnovat pozornost také samotným útrobám bytových domů.

V prvním bloku konference se diskutovalo na témata spjatá s úsporami teplé vody, možnostmi, které nám pomohou zajistit dostatek pitné vody i v budoucnu, anebo nad tím, jak zajistit kvalitní pitnou vodu v domácnostech. Ve druhé části prvního dne byli posluchači seznámeni s novými povinnostmi provozování výtahů či současnými trendy ve snižování energetické náročnosti budov. Největší zájem vzbudila přednáška věnující se nové rozúčtovací vyhlášce tepla a teplé vody, která vešla v platnost počátkem tohoto roku a má tedy již konkrétní dopady na domácnosti.

Druhý den se nesl v duchu bezpečnosti v bytových domech. V rámci prezentace Ministerstva vnitra byl představen nový účinný nástroj pro zajištění bezpečnosti v domě v podobě evropského projektu „Domovník-preventista“. V návaznosti na události požáru výškové budovy v Londýně vzbudila přednáška kapitána hasičského záchranného sboru JMK zájem, neboť upozorňovala právě na rizika vzniku požáru v bytových domech. Konference byla zakončena přednáškou na téma odpovědnost člena statutárního orgánu dle občanského zákoníku a vyvolala bouřlivou diskusi.

www.tepny-domu.eu | www.pronasdum.cz | info(zavinac)pronasdum.cz | alt

Aktualizováno (Úterý, 18 Červen 2019 07:01)

 
PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN