Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Rekonstruujete? Potřebujete PENB!

Jedna ze změn, kterou přinesla po novém roce legislativa, je povinnost splnit požadavky Průkazu energetické náročnosti budovy (PENB). O tom, jaké výhody, ale také nevýhody tato změna přináší, jsme si povídali s Davidem Reichelem, projektantem a specialistou inženýringu společnosti REVITA G a.s.

Na koho se nová povinnost vztahuje?
PENB budou muset mít všechny nové stavby, protože bude součástí projektové dokumentace ke stavebnímu povolení. Povinnost prokazovat se PENB se ovšem nevyhne ani starším stavbám s podlahovou plochou větší než 1000 m2, pokud rekonstrukce proběhne na více než 25% celkové plochy obvodového pláště budovy.

Vztahuje se povinnost zpracování průkazů na všechny budovy?
Od povinnosti zpracování průkazu jsou osvobozeny jen samostatné budovy do 50 m2, budovy užívané občasně, jako jsou kostely, dále nevytápěné zemědělské stavby, výrobní haly a existují další podobné výjimky.

Jak PENB funguje a k čemu slouží?
PENB bude povinnou součástí stavební dokumentace stejně, jako jsou elektrospotřebiče vybaveny energetickými štítky. Tyto nové průkazy energetické náročnosti budovy dělí stavby do sedmi kategorií, a to A až G, podle spočtené potřeby energie na podkladovou plochu. Budovy, které dosáhnou horšího hodnocení než C, by přitom neměly stavební povolení vůbec dostat. Ale většina stavebního fondu do roku 2006 u nás spadá do tříd E až G, proto je při rekonstrukci některých starších budov problematické navrhnout taková opatření, aby se budova vešla aspoň do zmiňované kategorie C.

Infrasnímek budovy

Co zahrnuje pojem energetická náročnost budovy?
Obvykle chápeme tento pojem v souvislosti s vytápěním. Nyní však hodnocení budov získává mnohem širší souvislosti. Kromě vytápění se sleduje také spotřeba energie na ohřev vody, na větrání, chlazení, osvětlení a také na pohon podpůrných systémů, jako jsou čerpadla, motory a ventilátory. Co se ovšem do spotřeby budovy nezapočítává, je spotřeba elektřiny na provoz elektrospotřebičů, jako je chladnička, myčka, pračka či počítač.

Kdy jsou požadavky PENB splněny?
Investor by si měl uvědomit, že nestačí jen dodržet požadavky předepsané v PENB, ale nezanedbatelnou roli hraje rovněž kvalita provedení a ošetření všech detailů. Požadavky jsou přesně specifikovány zákonem O hospodaření energií a vyhláškou o energetické náročnosti budov. K těm nejdůležitějším předpokladům patří, aby budova, její stavební konstrukce a jejich styky byly navrženy a provedeny tak, že na jejich vnitřním povrchu nebude docházet ke kondenzaci vodní páry a růstu plísní. Funkční spáry vnějších výplní otvorů budou mít požadovanou nízkou průvzdušnost, např. dostatečně těsnící okenní profily, kterými „netáhne". Je rovněž třeba zamezit vzniku tepelných mostů a dosáhnout teplotní stability, tzn. místnosti se nebudou v létě přehřívat a v zimě prochládat. Všechny společné prostory by měly být opatřeny osvětlením s nízkou spotřebou elektrické energie. Požadavků je samozřejmě víc, ale toto jsou ty hlavní.

Kdo to všechno bude kontrolovat?
Kontrolu bude provádět Státní energetická inspekce.

Průkaz energetické náročnosti budovy Pokud tedy bude investor u panelového domu chtít vyměnit pouze okna, musí v rámci získání stavebního povolení obdržet Průkaz energetické náročnosti? A má vůbec šanci se do kategorie C dostat?
Pakliže by se jednalo o výměnu oken, jejichž plocha by přesáhla 25 % obvodového pláště, je velmi pravděpodobné, že by se tento objekt nedostal ani do kategorie C. Ze zkušenosti víme, že minimální úpravy objektu musí spočívat v zateplení obvodového pláště, zateplení podhledů a podlah lodžií, popřípadě zateplení střechy, vnitřních prostor technického podlaží atd.

Co když budova průkaz mít nebude?
PENB se předkládá stavebnímu úřadu při výstavbě či rekonstrukci budovy. Budova bez průkazu by tedy neměla vůbec dostat stavební povolení, nejde-li o budovu, která průkaz mít nemusí. Nedodržení zákonné povinnosti průkaz zpracovat je navíc správním deliktem, za který může Státní energetická inspekce udělit pokutu až 100 tisíc korun.

Je možné, aby si investor tento poměrně administrativně náročný krok vyřídil sám a dotáhl ho až k získání stavebního povolení?

Samozřejmě to možné je - pokud investor zná veškeré právní předpisy a vyhlášky týkající se PENB, má kontakt na auditora s patřičným oprávněním a má i zkušenosti s jednáním na úřadech státní správy, není v tom jistě žádný problém. Ostatním vřele doporučuji, obrátit se na specializovanou firmu, která tyto, někdy značněnepříjemné a zdlouhavé, peripetie obstará za vás.

 

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN