Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Repasované vodoměry splňují všechny přísné normy a jsou levnější

Velmi úspornou cestou, jak přesně měřit spotřebu vody v domě, je použití repasovaných vodoměrů. I když jde o použité přístroje, všechny z nich procházejí pečlivou kontrolou i opravami a autorizované metrologické středisko tak ručí za jejich přesnost. I starší repasované měřicí přístroje totiž musejí podle odborníků ze společnosti ENBRA splňovat všechny současné přísné normy.


S rostoucími cenami vody je přesné měření a rozúčtování spotřeby klíčové pro každé bytové družstvo či majitele bytového domu. Použití kvalitních vodoměrů dokáže zabránit podvodům a pokusům o ovlivnění, které se v České republice stále často dějí. Umožní také přesné rozúčtování spotřeby s minimálními rozdíly mezi naměřenými hodnotami na patním vodoměru a měřidlech spotřeby v jednotlivých bytových jednotkách.

Je jasné, že kvalitní a přesné měřiče spotřeby vody nejsou levné, vhodným ekonomickým řešením je proto použití repasovaného vodoměru. Rozhodně přitom nejde o žádný kompromis v kvalitě či přesnosti měření. Repasovaný vodoměr je stejně přesný jako vodoměr nový a prošel stejnými atesty. Repasované vodoměry mohou nabízet rovněž i různé pokročilé funkce, jako je možnost dálkového odečtu naměřené hodnoty.

Nejde o opravené „historické“ kusy

Zakoupíte-li repasovaný vodoměr, nemusíte mít strach, že půjde o několik desítek let starý kus, který prošel nějakou pochybnou opravou takzvaně „na koleně“. Jde většinou o měřicí zařízení vyrobené po roce 2000, které bylo pečlivě prohlédnuto a otestováno odborníky v autorizované zkušebně. Samozřejmě, ze současného pohledu směšná cena vody před deseti a více lety může svádět k úvahám, že na přesném měření spotřeby přece příliš nezáleželo a přesnost starších vodoměrů tomu bude odpovídat. Je třeba si ale uvědomit, že každý vodoměr i v té době musel mít všechny povinné atesty Státního metrologického úřadu, bez nichž by jej nebylo možné pro měření a účtování spotřeby vůbec používat.

Hodnoty typických průtoků měřidel a jejich tolerance, které také kontroluje zkušebna, se během posledních dvaceti let nezměnily a jsou součástí i dnes platných evropských norem. Ať již tedy používáte třeba deset let starý repasovaný vodoměr nebo nové měřidlo, měření spotřeby je stejně přesné. Použitím repasovaných vodoměrů se nemusíte ochudit ani o antimagnetickou ochranu. První přístroje tohoto typu se objevily už v roce 2000. Většina repasovaných vodoměrů proto tyto nároky splňuje stejně jako nové zařízení.

Repase vodoměrů neznamená pouze jeho opravu

Repasovat vodoměr neznamená pouhé vyčištění jeho mechaniky a případně výměnu některé vadné součásti. Jde o proces s přesně danými pravidly, který musí zajistit rovnítko mezi novým a repasovaným měřidlem a to jak ve spolehlivosti, tak i v přesnosti měření. I když má repasovaný vodoměr nepatrně změněnou barvu hydraulického pouzdra po chemickém odstranění usazenin a na číselníku je natočena hodnota od minulého uživatele, ve většině případů je však vodoměr vynulován, vždy jde o spolehlivé a přesné měřicí zařízení. Za připomínku také stojí, že dodavatelská firma repasovaný vodoměr vyzkouší a otestuje v autorizovaném metrologickém středisku.

Častým argumentem proti používání repasovaných vodoměrů je domnělá neexistence nových náhradních dílů a s ní spojená údajná poruchovost v důsledku vadných klíčových součástí, jako je lopatkové kolo či tlaková deska. Není to pravda. Renomovaní výrobci stále vyrábějí náhradní díly pro nejpoužívanější typy vodoměrů a firma, která měřidla repasuje, samozřejmě všechny vadné díly vymění za nové. Je to ostatně v jejím zájmu. Výměnou choulostivých součástí se také sama chrání před reklamacemi zákazníků.

Chtějte vodoměry od autorizovaného dodavatele

Obchodníci namítnou, že repasované vodoměry nenabízí žádný z dodavatelů měřicích technologií ani žádná z firem starajících se o měření a rozúčtování spotřeby, ale „jen“ autorizovaná metrologická střediska. Kdo jiný by však měl repasované vodoměry dodávat? Autorizované metrologické pracoviště má totiž jako jediné k dispozici všechny potřebné technologie pro repasování a zejména proměření a kalibraci vodoměru. Právě proto je možné bez jakýchkoli pochyb klást kvalitativní rovnítko mezi repasovaný vodoměr a nové měřicí zařízení.

Nákupem repasovaných vodoměrů od autorizovaného servisního střediska získáte zařízení:

  • s dlouhou zárukou
  • s přesností stejnou jako u nových vodoměrů
  • s antimagnetickou ochranou
  • s možností dálkové komunikace

 

Autor: Karel Vlach, obchodní ředitel společnosti ENBRA a Karel Hajman, produktový manažer společnosti ENBRA

Kontakt:

ENBRA, a.s.
Popůvky 404
664 41  Troubsko
Tel.: 545 321 203

www.enbra.cz

Aktualizováno (Čtvrtek, 02 Říjen 2014 08:01)

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN