Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Vnitřní konstrukce - příčky a podlahy ze sádrokartonu

Ideální řešení modernizací a přestaveb bytů poskytuje sádrokartonový materiál. Konstrukce pro suchý proces výstavby jsou určeny pro různé způsoby použití, například jako stěny, stropy a podlahy. Potřebujete-li změnit dispozice místnosti, rozdělit pokoj pro dospívající děti či rekonstruovat bytové jádro, pak je z mnoha hledisek tou nejlepší volbou.

Přednost značky Knauf spočívá ve výrobě vzájemně optimálně přizpůsobených výrobků a systémů. Knowhow v oblasti suchého procesu výstavby shromažďované po celá desetiletí zaručuje nejvyšší jakost materiálů a zpracování. Široká nabídka spolu s inovativními a inteligentními výrobky zaručuje, že architekti, zpracovatelé i ambiciózní domácí kutilové vždy naleznou řešení, které splní jejich požadavky. Produkty Vidiwall a Vidifloor představují nejnovější přírůstky do nabídky materiálů Knauf pro suchou výstavbu. Desky jsou vyráběny sádrovláknitou technologií a doplňují program sádrových desek Knauf. Sádra a celulóza jsou vzájemně optimálně přizpůsobené a umožňují vyrobit neobyčejně tvrdé a masivní desky pro suchý proces výstavby s nejlepšími stavebně-fyzikálními hodnotami: Knauf Vidiwall pro stropy a stěny a Knauf Vidifloor pro podlahu.

Další výsledky inovativního vývoje ve společnosti Knauf - jako např. hrana VT pro zjednodušení a zpracování desek bez vzniku trhlin či možnost používat desky Knauf Vidiwall jako staticky nosné prvky pro obklad stěn s dřevěnou konstrukcí - zajišťují vynikající přijetí ze strany uživatelů. Mnohé etapy dokončovacích prací jsou v současné době nemyslitelné bez suchého procesu výstavby. Pojem suchá výstavba přitom označuje nespočet stavebních systémů, které využívají různé výrobky pro jednotlivé funkce a způsoby použití. Konstrukce pro suchý proces výstavby jsou určeny pro různé způsoby použití, jako např. stěny, stropy a podlahy. Sádrovláknité desky Knauf se skládají z velmi kvalitní štukatérské sádry a speciálních celulózových vláken vyrobených z vybraného starého papíru. Jsou určeny pro montáž příček, stropních podhledů, suchých omítek a předsazených stěn na ocelové profity, popř. dřevěné latě.

•     Propustnost pro vodní páry je 7x větší než u dřevotřísky
•     Délková roztažnost je 3x menší než u desek na bázi dřeva
•     Deska Vidiwall má stejnou pevnost za ohybu v rovině desky jako dřevotříska (5,5 MPa)
•     Ideální jako ztužující deska stěn montovaných domků
•     Bobtnání desek prakticky neexistuje
•     Neobsahuje formaldehyd
•     Jediná sádrovláknitá deska se třemi možnými druhy tmelení
-     bez výztužné pásky
-     s výztužnou páskou
-     lepení spár
•     Miniformát 1000 x 1500 x 10 mm je ideální pro individuální zpracování
•     Maxiformát 2600 x 1250 x 12,5 mm minimalizuje počet spár
•     T hrana pro vložení výztužné pásky vede k vyšší kvalitě povrchu
•     Řezání desek pouhým nožem
•     Možnost sponkování znamená rychlost výstavby

Stavební systémy založené na sádrokartonových deskách KNAUF jsou určeny pro široké spektrum využití v interiérech, a to jak v nové výstavbě, tak i při rekonstrukcích a oprav bytů, rodinných domků, hotelů, úřadů, škol, nemocnic, případně i historických objektů.Sádrovláknité desky lze používat ve všech oblastech suché výstavby včetně kuchyní, koupelen a WC.
K jejich vlastnostem patří na prvním místě nehořlavost (sádra samotná je nehořlavá a navíc obsahuje krystalicky vázanou vodu, která zvyšuje protipožární vlastnosti sádrokartonových desek). Desky jsou dále elektricky a pachově neutrální, porézní, se schopností regulovat klima (zejména vlhkost) v místnosti, zdravotně nezávadné - pH-faktor sádry je prakticky shodný s hodnotou pH-faktoru lidské pokožky, lehce opracovatelné běžným nářadím, s minimálním odpadem a vyznačují se dobrými akustickými vlastnostmi.

Desky se skládají ze sádrového jádra oboustranně opláštěného speciálním papírovým kartonem, podle druhu a typu sádrokartonových desek - obyčejné (GKB), protipožární (GKF) se zvýšenou protipožární odolností, impregnované (GKFI). Pro zvláštní účely jsou k dispozici desky děrované nebo prořezávané (do akusticky náročných prostor), frézované (vytváření zaoblených ploch), kašírované hliníkovou nebo olověnou fólií.

Výhody stavebních systémů KNAUF
K největším výhodám systému patří zejména lehká zpracovatelnost, nízká hmotnost (malé statické zatížení objektů), malá dopravní a energetická náročnost. Rychlost a komplexnost montáže znamenají minimální technologické prostoje. Nezanedbatelné plus přináší i možnost souběžné montáže rozvodů (elektřina, voda, apod.). Suchý proces (s praktickým vyloučením vody ze stavby) umožňuje aplikovat ověřený stavebnicový systém bez potřeby znalostí a zkušeností z oblastí klasických zednických postupů. Naproti tomu lze na sádrovláknitých deskách uplatnit široké možnosti povrchových úprav - nátěry, malby, tapety, obklady, šlechtěné tenkovrstvé omítky apod.

Sádrokartonové příčky
Konstrukce sádrokartonových příček vyzrála během jejich vývoje natolik, že mohou být využity ve velmi širokém rozsahu vnitřních nenosných příček - při výstavbě rodinných domů jako prostorové přepážky, příčky mezi pokoji, schodišťové stěny, instalační příčky mezi koupelnou a kuchyní - tedy všude tam kde příčka neslouží jako staticky nosný prvek. Vzhledem k tomu, že sádrokartonové příčky Knauf díky své malé hmotnosti (cca 25 kg/m2 tj. 10x menší než u klasických stěn) nepotřebují zvýšené požadavky na nosnou konstrukci celé stavby, může být nosná konstrukce „štíhlejší". Použití sádrokartonových příček přináší: vysokou přizpůsobivost projektové dokumentaci, větší využití užitné plochy (tenčí stěny proti klasickým), snadnou montáž rozvodů elektřiny a vody, jednoduchou realizaci finálních povrchů (vznikají ideálně rovné plochy), protipožární a protihlukovou ochranu a tepelnou izolaci (dle požadavků).

Konstrukce sádrokartonových příček Knauf je tvořena tenkostěnnými ocelovými pozinkovanými profily o tloušťce 0,6 mm typu UW a CW, které jsou opláštěny sádrokartonovými stavebními deskami. Změnou nosné konstrukce nebo druhem opláštění
(2 vrstvy nebo jiná síla desek) je možné lehce vyhovět různým požadavkům na funkci příčky. Nezávisle na tom, jaký typ příčky je požadován, všechny se montují odborným způsobem a lze je přizpůsobit každému stavebnímu dílu - stropu, stěně, podlaze.

Suchá podlaha Brio
Bez ohledu na to, zda se jedná o starý objekt nebo novostavbu, byt či kancelář - Knauf Brio umožňuje vytvořit dokonalý podklad pro dokonalou podlahu. Sádrovláknité desky vyrobené nejmodernější technologií lze pokládat v jedné vrstvě. Jsou opatřeny vyfrézovanou stupňovou drážkou a nabízejí výrazné přednosti ve srovnání s běžnými, tzn. lepenými podlahovými deskami. Lepší stabilita, rozměrová přesnost a jakost spolu s vyšší tvrdostí povrchu - to je jen několik výhod. Suché podlahy navíc nevyžadují dlouhou dobu schnutí. Ihned po vytvrzení lepidla je podlaha pochozí a můžete začít s pokládkou běžné vrchní podlahové krytiny. Tím ušetříte čas i peníze. Díky dobré tepelné vodivosti jsou vhodné pro instalaci podlahového vytápění.

Sádrování Knauf Sádrokartonové stropy (podhledy)
Pomocí stropů Knauf je možno splnit jakékoliv požadavky na formy a tvary, přičemž je vždy k dispozici i řešení pro nepravidelné půdorysy. Stropy Knauf mají velmi dobrou protipožární odolnost, současně mohou řešit i nejnaléhavější problémy dnešní doby - zvukovou ochranu a tepelnou izolaci. Použití sádrokartonových stropních podhledů přináší:
- požadovanou protipožární odolnost,
- zvukovou ochranu a zateplení,
- efektivní snížení světlých výšek místností,
- vysokou tvarovou variabilnost,
- možnost uplatnění různých druhů osvětlení zapuštěných do úrovně podhledu (přímých i nepřímých),
- možnost kombinace s různými tradičními materiály

Aquapanel
Ve stavebnictví se mnohdy potýkáme s problémem vlhkosti, která může mít nepříznivý vliv na životnost konstrukce nebo na stálost konečné povrchové úpravy. Hovoříme zejména o prostředí, kde je vlhkost na denním pořádku. Jsou to pochopitelně venkovní plochy odolávající povětrnostním vlivům, ale i vnitřní prostory, kterými mohou být například koupelny. Vývoj stavebních materiálů obecně jde však neustále kupředu, přičemž se na tomto vývoji nemalou měrou podílí i vývojové centrum firmy Knauf. A právě díky němu je tu novinka v podobě technologie AQUAPANEL® Cement Board. Tento nový stavební prvek přináší naprostý převrat do projektování a konstrukcí budov v celé Evropě. Jedná se o stavební materiál s neobyčejně dlouhou životností, který vytvoří masivní a přitom dokonale suchý podklad, jenž je odolný vůči extrémní vlhkosti a klimatickým vlivům. Cementové desky AQUAPANEL® Cement Board se vyznačují snadnou montáží a nabízejí rozhodující přednosti při minimálních montážních nákladech.

Osvědčení a certifikáty
Na všechny výše uvedené sádrokartonové desky jsou vydány atesty o jejich hygienické a zdravotní nezávadnosti, na systémy vytvořené z těchto desek „Osvědčení" TZUS Praha pro jejich použití dle zákona č. 22/1997 Sb. a Vládního nařízení č. 178/1997 Sb. a „Osvědčení" PAVUS o protipožárních vlastnostech. Uvedená prohlášení o shodě jsou k dispozici u všech autorizovaných prodejců stavebních systémů KNAUF.

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN