Poradenství, podpora a aktuální informace pro každý bytový dům.

Ostrovy života 2024

Konferenci podporují svými záštitami:

Pan Petr Hladík
Ministr životního prostředí

a

Pan Ivan Bartoš
místopředseda vlády ČR pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Děkujeme

Elektronický zpravodaj

Aktuální vydání

EZ202401

Archív EZ

Přihlášení k odběru

Bezplatné webináře

Bezplatné online wemináře Inspirace pro váš bytový dům pokračují i v roce 2023

_______________

Mezi nejvíce sledované v roce 2022 patřily:

Externí předseda SVJ

Staráme se o dům

Webinář 02. 06. 2020

Další naleznete na našem TV kanálu

PND TV

Aktuality

Chytrá řešení pro váš bytový dům

Brno propaguje jakékoli cesty, jak podpořit obnovitelné zdroje energie na bytových domech. Zkuste se informovat například na stránkách „Chytře společně“ a podpořte město Brno v jeho snahách o rozšíření využívání energií z obnovitelných zdrojů. Je to ekonomicky výhodné pro Vás a přínosné pro stav životního prostředí v našem městě.

Celý článek

Podpořte nás

Naši práci nejlépe podpoříte tím, že se stanete pravidelnými dárci, a tím nám umožníte dlouhodobě plánovat naše aktivity, posílíte naši stabilitu a snížíte závislost na financích z nestabilních zdrojů.

Číslo našeho transparentního dárcovského účtu je: 2700818558/2010

Lodžie místo balkonu

Zdá se vám bláznivé chtít mít lodžii na domě, kde není? Ani ne. Uvítali by ji především obyvatelé malých bytů, kde je o místo nouze.

V České republice je velká část panelových domů vybavena ocelovými závěsnými balkony. Řada z nich je na hranici životnosti. Největším problém totiž představuje jejich konstrukce - podlaha balkonu tvoří uzavřenou vanu vylitou betonem, mezi beton a ocelovou podlahu proniká dešťová voda a protože nemá kam odtéci, urychluje korozi ocelové podlahy. Další potíž představuje nekvalitní antikorozní ochrana.

Co jsou prefabrikované lodžie?
Komfortnější je prostornější lodžie, která po zasklení může sloužit jako další funkční místnost našeho obydlí. Zároveň se jedná o řešení, jimž lze nahradit stávající závěsné ocelové balkony na panelových obytných domech. Samonosný systém lodžií je v dostatečné míře variabilní, takže respektuje stávající modulovou síť včetně rektifikací nepřesností montáže stávajícího objektu a má i technicky vyřešený tzv. „tepelný most". Lze ho uplatnit u všech panelových objektů s příčným nosným systémem.

Standardně se používají dva typy: PSBK, kdy založení nosných stěnových prvků lodžií spočívá na samostatných základech, a systém B-CH-U, který je pomocí speciálních prvků zavěšen na stávajícím objektu.


Demontáž stávajících balkonů

Založení na samostatných základech
Protože jsou tyto systémy nejčastěji používány zejména v jihomoravském regionu, o informace jsme požádali Ing. Tomáš Stejskala z brněnského střediska společnosti REVITA G, který nás s tímto systémem seznámil.
Systém PSBK spočívá v založení do země, je běžný a hojně používaný v různých modifikacích co do tvarů a typů. Při něm jde, obecně řečeno, o nově vybudované základy vně objektu, které se většinou osazují na úroveň jeho stávající základové spáry. Projektant může k úkolu přistupovat dvojím způsobem: buď důsledně dilatovat novou konstrukci od stávající, nebo se naopak snažit nové základy přikotvit k základům stávajícího objektu.

Jenže v důsledku konsolidace základové spáry je konstrukce založená na samostatných základech ohrožena nekontrolovaným sedáním. Tento proces trvá velmi dlouho, až několik desítek let.

V jeho důsledku dochází k sekundárním poruchám v místech napojení nových konstrukcí na konstrukce stávající, říká ing. Stejskal. Další nevýhodou založení na samostatných základech jsou poměrně rozsáhlé zemní práce většinou už v blízkosti vzrostlé zeleně a přeložky inženýrských sítí. Téměř vždy se jedná o sdělovací vedení, případně nízké napětí, horší je situace v místech plynových a vodovodních přípojek objektů, které vstupují do technického podlaží hned vedle příčných nosných stěn. V případě přeložek je nutné dodržet příslušné prostorové normy a ochranná pásma, což někdy může být velmi problematické. A aby nebylo potíží dost, může vyvstat i velice nepříjemná situace s pozemky, na nichž by se měly nové základy nacházet: majitel ho například nemusí chtít prodat, ani pověstnou píď, a pokud půdu spravuje Pozemkový fond, je všechno na moc dlouhé lokte.

Montáž závěsných lodžií

Zavěšené lodžie
Právě z těchto důvodů vznikl alternativní systém B-CH-U, při němž zemní práce a přeložky zcela odpadnou. Jedná se o zavěšení konstrukce lodžií na stávající objekt s využitím příčných nosných stěn bez zásahu do terénu, pokračuje Tomáš Stejskal. Principielně lze tento způsob charakterizovat jako konzolový, kdy se ke stávajícím příčným nosným stěnám objektu připevní konzoly, na nichž spočívají ostatní lodžie nacházející se nad nimi. Toto výhodné technické řešení ocení zejména stavebníci, kteří by při klasickém způsobu plošného založení do země museli vykupovat pro základy potřebný pozemek, nebo překládat od objektu inženýrské sítě. Šetří jejich čas v územním a stavebním řízení. Přínosem je i možnost založit lodžii v libovolném podlaží, tj. bez nutnosti existence lodžií v nižším podlaží.

To je určitě zajímavý prvek, který lze uplatnit při snaze o zpestření našich sídlišť. Co to znamená pro možnosti výtvarného ztvárnění stávajících objektů panelových domů, si totiž jistě dokáže představit nejen architekt.

Pod přísným dohledem
Oba dva typy nabízejí v běžných podlažích tvarově stejné možnosti. Stěny lze řešit za dodržení určitých statických zásad téměř jakkoli. Jsou na rozdíl od jiných systémů koncipovány jako železobetonové, proto mají menší tloušťku a také hmotnost, což je při konzolovém založení výhodné. Detaily styků běžných stěn jsou provedeny převážně jako kloubové bez vyloučení zachycení části vodorovných sil. Systém kotvení zaručuje přesnost montážních sestav v přísnějších úrovních, než stanovují běžné normy. Zároveň umožňuje vertikální dilataci celého systému lodžií, zejména v důsledku objemových změn závisejících na teplotě.
Veškeré kotvení je i v běžných podlažích prováděno do příčně nosných stěn pomocí závitových tyčí ve speciální chemické maltě. Výstavbu vždy kontroluje autorský dozor projektanta a dozor statika, respektive soudního znalce v oboru statiky, který kontroluje a odsouhlasuje pokračování návazných prací statického charakteru.

Hotové lodžie

Máme na to?
Jenže co taková přestavba stojí, to je vždy velmi důležitá otázka. Co se ceny týče, nelze být zcela konkrétní bez znalosti typu panelového domu: počtu podlaží, četnosti sousedících sloupců a také stavu spodních stěn, vzhledem k osazení kotvících prvků. Další faktor ovlivňující cenu je dostupnost panelového domu pro využití montážního prostředku. U již realizovaných akcí se ale cena pohybovala okolo 60 000 korun za jednu lodžii.

 

 
Partneři

Generální partner spolku Pro náš dům z.s. a konference Ostrovy života 2024



 

Partneři projektu

 Obě společnosti jsou partnery
konference
Ostrovy života 2024

PND TV

Praktické rady pro SVJ a BD

Hlasování Per rollam

 

Hlasování Per rollam - technické prostředky

 

Měření, rozúčtování, vyúčtování a směrnice EU o EED

 

Doporučujeme


 

DIN